CS-Lab Support Forum for CNC Community

Help to run this brand-new forum and stay with us.
Ask your questions, we are here to help! 

Forum Navigation
You need to log in to create posts and topics.

Problem z Startem Trajektorii

Dzień Dobry, 

mamy problem z randomowym zawieszaniem się startu trajektorii. Maszyna/sterownik wchodzi w tryb Trajectory, ale bufor trajektorii pozostaje pusty, diagnostyka komunikacji nie pokazuje żadnych błędów. Stop trajektorii i jest start nic nie zmienia, nawet wyłączenie wszystkich makr w tle i uruchomienie trajektorii poprzez wewnętrzne polecenie "startTrajectory" nie pomaga. Jedyne co pomaga to restart połączenia pomiędzy programem simcnc a csmio (czy to poprzez wyłączenie programu, czy to ponowy wybór device selection, czy też restart csmio). Problem pojawił się w kilka tygodni temu po mojej wewnętrznej aktualizacji skryptów, ale też przywróciłem wszystkie wewnętrzne biblioteki dll, pliki exe itd do fabrycznych skopiowałem tylko skrypty, profile, ekrany, ale problem nie znika. Logi z simcnc włączone nie pokazują nic nadzwyczajnego:

Thu Aug 7 11:38:43 2025 : enum EngineError::Code __cdecl ActManager::startAct(class ActId,class ActSource,class QString) "start trajectory" , "externalProgram 1762" , ""
Thu Aug 7 11:38:44 2025 : enum EngineError::Code __cdecl ActManager::startAct(class ActId,class ActSource,class QString) "start trajectory python actions" , "externalProgram 1762" , ""
Thu Aug 7 11:38:44 2025 : State changed: Trajectory 

Dodam, że wszystkie zadania w tle, mkody mogą być usunięte a i tak trajektoria nie działa.

Liczę na szybką odpowiedź
Pozdrawiam,

Jacek Schefler
Grawer Polska

Uploaded files:

PARTNERS:

USA

Germany

Slovenia / Bosnia

Spain

South Africa

UNI-CAM